Skip to main content

Одмерен залогај за здраво детињство

 

Од фебруара месеца, ове године, у оквиру пројекта ДИЛС-а (Пружања унапређених услуга на локалном нивоу), у Дому здравља”Др Милан Бане Ђорђевић“ је отпочео пројекат под називом „Одмерен залогај за здраво детињство“. Пројекат је финансиран од стране Министарства здравља и делом локалне самоуправе, а своју свесрдну помоћ у реализацији пројекта пружиле су чланице Кола српских сестара из Милошевца

Пројекат је намењен свој деци и младима, узраста од 6 месеци до навршених 18 година и њиховим родитељима, који живе на територији општине Велика Плана а пре свега онима који имају проблем са телесном масом.. У оквиру пројекта од 1. априла са радом је почело саветовалиште за поремећаје у исхрани деце и младих, под неформалним називом „Весници осмеха“. Саветовалиште ради два пута недељно, уторком и четвртком, од 15-18ч. Корисницима услуга овог саветовалишта, на располагању су:

  • педијатар (др Бобана Илић)
  • психолог (Смиља Синђелић)
  • социјални радник (Јелена Јовановић – Перић)
  • нутрициониста (Данијела Јелић)

 

Редовно се одржавају радинице са децом основно-школског узраста у просторијама саветовалишта. Осим тога, за децу која имају неки од проблема ухрањености (гојазност, потхрањеност….) организују се појединачни прегледи педијатра и разговор са психологом и нутриционистом. Свако од ове деце има свој електронски картон у коме се уписује почетна телесна маса, индекс телесне масе, обими, дебљина поткожног масног ткива, крвни притисак, ЕКГ налаз и лабораторијске вредности (гликемија, холестерол, триглицериди, ЛДЛ, ХДЛ, трансаминазе, урин). Поновни сусрети се заказују у различитим интервалима, зависно од врсте и интензитета поремећаја.

 

Активности пројекта подразумевају и одржавање предавања о правилној исхрани и поремећајима у исхрани, по школама, намењена деци а и родитељима.

Са циљем да се популаризује правилна исхрана и физичка активност, у плану су, кампање под називом : „Храна као извор здравља“, „Дан без ТВ-а и компијутера“, „Зауставимо гојазност“.

Детаљне информације о пројекту, сарадницима на пројекту, активностима могу се наћи на сајтуwww.vesniciosmeha.org

 

Контакт телефони за све заинтересоване кориснике:
026/521 414
061/61 51 840