Skip to main content

Дом здравља Др Милан – Бане Ђорђевић Велика Плана

Општина Велика Плана лоцирана је на раскршћу регионалних, државних и међународних путева коју на површини од 345км² насељава нешто мање од 50 000 становника. Зачетак здравствене заштите датира из времена непосредно по завршетку I – ог Светског рата. Везан је за Велико Орашје а први лекар био је руски емигрант др. Александар Стељмашенко. Нешто касније, исти лекар је радио у Великој Плани а здравствена амбуланта била је смештена на локацији данашњег Млинског предузећа. Трећа по реду формирана је здравствена амбуланта у Марковцу у којој је радила такође рускиња Др Ана Шмељова.

Знатно динамичнији развој Здравствених служби уследио је након II – ог Светског рата када је у Великој Плани организован Дом здравља са потребним стручним и другим пратећим кадром. Године 1954. у Великој Плани формиран је АТ диспанзер са спец. фтизиологом који 1958.године отвара стационар за лечење плућних болести.

Данашњи Дом здравља организован је 21.01.1963.године. Осамдесетих година овај Дом здравља прерастао је у један од најразвијенијих Домова здравља у Србији са кадровима, опремом и организационом структуром која је била далеко изнад просека у нашој Републици, када је овај Дом здравља добио најпрестижнију награду за допринос и постигнуте резултате у развоју и унапређењу здравствене заштите „ Др. Драгиша Мишовић“.

Такође ово престижно признање додељено је тројици појединаца из нашег Дома здравља који су се на овом плану посебно истакли, и то: др. Милорад Величковић, др. Момир Лазовић и вмс Мила Лукић. Осамдесетих година постављени су и темељи данашњег Дома здравља и његове организационе структуре са свим превентивним медицинским гранама, дијагностичким и специјалистичким службама. Након периода стагнације овог Дома здравља као и здравства у целини због уведених санкција нашој земљи, тренд развоја се задњих година захуктава а ново признање стиже 2005. године када се Дом здравља „ Др. Милан – Бане Ђорђевић“ проглашава за један од најбољих у Републици на плану квалитета рада.

Из ове средине потиче и више медицинских личности које су обележиле медицинску структуру и науку наше земље па и шире. Ту треба поменути др. Милана – Банета Ђорђевића по коме и наша установа носи име, као и др. Ивана Берисавца, неурохирурга.

Печат вишегодишњег рада у нашој средини оставили су: др Милош Милошевић, др Милорад Величковић, др Момир Лазовић, др Светомир Мирчић, др Драгомир Туловић, др Јовица Радоњић, др Љубиша Јовановић, др Божица Савељић, др Владанка Новаковић, др Милица Петровић, др Драгомир Иванковић, Драган Станимировић и многи други.